Herbata stanowi jeden z ulubionych napojów wielu osób, bez którego ciężko wyobrazić sobie dzień. Do wyboru jest mnóstwo gatunków i smaków herbaty. Jednak, aby wydobyć ich niepowtarzalny aromat, często kluczem jest odpowiedni sposób parzenia, a w szczególności temperatura i czas parzenia. Co warto wiedzieć o prawidłowym parzeniu herbaty i dlaczego warto przestrzegać określonych granic temperatury parzenia?
Właściwe parzenie herbaty a właściwości
Herbata zawiera wiele cennych związków. Jednak przygotowanie naparu z użyciem wrzątku może pozbawić herbatę cennych właściwości. Wówczas jest ich w napoju o wiele mniej, a na nieodpowiedniej temperaturze wody traci także smak naparu. Odpowiednio zaparzona herbata zawiera m.in.:
- polifenole – aktywne biologicznie antyoksydanty hamujące naturalne procesy starzenia i redukujące uszkodzenia zachodzące w komórkach. Polifenole biorą udział w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w tym schorzeń układu krążenia i neurodegeneracyjnych,
- teina – związek podobny w działaniu do kofeiny. Niektóre gatunki herbat działają bardziej pobudzająco niż kawa,
- składniki mineralne – to przede wszystkim magnez, wapń, chrom, fluor, selen, cynk czy mangan,
- L-teanina – aminokwas, który może wpływać korzystnie na pamięć, kreatywność, wydolność umysłową i funkcje poznawcze.
W jakiej temperaturze parzyć herbatę?
Odpowiednia temperatura wody do parzenia herbaty zależy od jej gatunku. Zgodnie z ogólną zasadą, im ciemniejsze są liście danej herbaty, tym cieplejszej wody należy użyć. W przypadku białych oraz zielonych herbat najlepiej jest przygotować napar z wodą o temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza. Ciemne odmiany, a także ziołowe mieszanki herbaciane wymagają natomiast wody o temperaturze od 90 do 100 stopni Celsjusza. Dla dokładniejszego dopasowania najlepszej temperatury warto kierować się następującą zasadą:
- herbaty białe – 60-80 stopni Celsjusza,
- herbata zielona japońska – 60-70 stopni Celsjusza,
- herbata zielona chińska – 70-80 stopni Celsjusza,
- herbata Darjeeling – 90 stopni Celsjusza,
- herbata oolong – 90-96 stopni Celsjusza,
- herbata czarna – 95-100 stopni Celsjusza,
- herbaty ziołowe i owocowe – 100 stopni Celsjusza.
Czy temperatura wody jest najważniejsza w zaparzeniu idealnej herbaty?
Aby wydobyć idealny smak herbaty, istotna jest nie tylko odpowiednia temperatura, ale też jakość wody, która powinna być czysta i świeża. Nigdy do przygotowania herbaty nie należy używać twardej wody ani gotowanej kilkukrotnie. Aby zadbać o idealny smak herbaty, wodę kranową należy filtrować. Wówczas będzie miękka i nie wytworzy charakterystycznego osadu. W ten sposób możliwe będzie pozbycie się zanieczyszczeń organicznych, a także chloru czy wapnia.
Aby szybko i wygodnie przygotować idealną herbatę bez potrzeby filtrowania wody, można też użyć w tym celu wody źródlanej Aqua Żywiec. Wraz z podgrzaniem takiej wody do odpowiedniej temperatury uzyskamy napój, który pozwoli wydobyć z herbaty pełnię smaku i czerpać przyjemność z picia ulubionego naparu o każdej porze dnia.